Ny som kateket? Grattis!

Här några snabba tips från KPN, som vi tror kan vara en hjälp.

Att vara kateket är fantastiskt! På KPN vill vi gärna hjälpa dig med att utföra ditt viktiga uppdrag. Det finns en hel del att tänka på när man är ny som kateket. Här är en checklista med saker att tänka på:

 

Stiftets barnskyddsombud

Ta kontakt med stiftets barnskyddsombud, diakon Björn Håkonsson, för att gå den förebyggande online-kursen om Stiftets beredskapsplan mot övergrepp inom kyrkan. Här finns mer information och hans kontaktuppgifterKlicka här 

Vad har KPN att erbjuda?

I denna broschyr får du en översikt över vad KPN har att erbjuda: Läs mer 

Denna broschyr är bra att dela ut till familjer i församlingen, beställ gratis här: [email protected]

 

Vilken bok passar bäst för din grupp?

Denna översikt över KPNs undervisningsmaterial för åldrarna 7-16 år hjälper dig att välja rätt Översikt 

Några väljer Twittra med Gud för konfirmandgruppen. Även Makten att befria (Gamla testamentet för högstadiet) används.

 

Glöm inte lärarhandledningen!

För varje bok till barnen/ungdomarna finns en lärarhandledning. Här får du förslag på hur du kan lägga upp era samlingar, tips på sånger, andakter, lekar och mer bakgrundsmaterial till temat. Utvecklas som kateket genom att läsa lärarhandledningen!

 

Extra aktivitetstips på hemsidan

På KPNs hemsida finns också extra aktiviteter för barnen, exempelvis quiz. Quiz 

Sånger som är lätta att sjunga i undervisningen finner du här.

Upptäck bilder att färglägga, förslag på dramatiseringar, Söndagens evangelium för barn, lekar, pyssel på hemsidan under Resurser 

KPNs filmer

KPN har givit ut filmer för både vuxna och barn. Om du själv vill fördjupa din tro så rekommenderar vi videoserien Sycamore eller Nikodemusmöten. För barn finns en mängd att välja emellan, upptäck de olika kategorierna under avdelningen Videos.

Riktlinjer och läroplan

Biskopen har givit ut Riktlinjer för det kateketiska arbetet i vårt stift. Längst bak finns också en läroplan. Här finns Riktlinjerna: Läs mer 

Vad ska vi säga till föräldrarna?

Många föräldrar vet inte riktigt hur katekesen är organiserat i våra församlingar. Att kateketerna är volontärer och att föräldrarna förväntas engagera sig. Här finns en gratis broschyr att dela ut till föräldrar när terminen startar. Bra punkter att ta upp exempelvis vid ett föräldramöte. Denna folder kan du beställa gratis eller ladda ner.

 

Ladda ner foldern

 

Kateketnytt

I Kateketnytt får du inspiration i ditt uppdrag som kateket. Du får information om aktuella filmer, böcker och kurser som kan hjälpa dig i din uppgift. Kateketnytt skickas till alla kateketer tre gånger. Det senaste numret ser du här:

 

 

Läs mer 

Fyll i ditt namn och din adress här, så kan vi skicka ut kommande nummer av Kateketnytt även till dig.

https://www.kpn.se/kateketnytt-bestallning

 

KPNs katalog

Nyfiken på mer material från KPN? Titta runt på KPNs hemsida Beställ 

En bra översikt får du i katalogen: Katalog

Nyfiken på podd om evangelisation och katekes?

Lyssna på Katolska pedagogiska podden, spännande intervjuer med intressanta personer som alla brinner för att ge trons flamma vidare.

Lyssna här

Till slut:

”Kateketens uppgift är att låta människan möta Gud” kan vi läsa i stiftets riktlinjer. Det är en stor kallelse och glädje att vara kateket. Tron hålls levande och får ny näring när man delar den med andra, när vi lyssnar på varandra i en god dialog som också är öppen för den helige Andes kraft. Stötta varandra i detta viktiga uppdrag. Samlas till regelbundna kateketmöten! Tveka inte att kontakta KPN om ni önskar råd, har förslag på kurser eller material. Gå gärna med i KPNs FB-grupp för att hålla dig uppdaterat med de senaste nyheterna: 

https://www.facebook.com/groups/266259123414174

Från KPN önskar vi dig Guds rika välsignelse i denna kallelse!