Familjens fastekalender

Fastetiden är ett tillfälle för hela familjen att fördjupa sin tro och förbereda sig inför påsken. I denna fastekalender ges tips som hela familjen kan ha glädje av.

Klicka här för fastekalender som pfd,

Jesu lidandes väg - olika alternativ i barngruppen

Här hittar du olika alternativ för att illustrera Jesu lidandes väg. Det enda som behövs är en färgskrivare, ett par sax och evenuellt färgpennor. Klicka på bilden!

Från öken till påskträdgård

Denna påskträdgård kan du snabbt bygga tillsammans med barnen. Men det finns också en fin möjlighet att arbeta med den under en längre tid. Här har du ett förslag som går ut på att stegvis vandra genom fastetiden samtidigt som ett ökenlandskap förändras och till slut börjar blomma. 

Ladda ner pdf här!

Från palmsöndagen till påskmorgonen

Kateketen Susanne Hermes undervisar i påskveckans gudstjänster på ett mycket konkret sätt. Hon bygger Jesu väg: 1. Palmsöndagen (palmkvistar och kläder som läggs framför den ridande Jesus). 2. Skärtorsdagen (balja för fottvagning, bröd och vin för den sista måltiden). 3. Natten i Getsemane trädgård. Judas svek (påse med pengar). 4. Långfredagen (kors, törnekrona, hammare). 5. Påsken (den borttagna stenen, ett ljus). Susanne berättar: "Barnen fångandes verkligen och deras uppmärksamhet var god även resten av lektionen." 

Här finns ytterligare ett exempel på stilla veckans händelser. Ännu mer berättelse kring händelserna finns här, se "Palmsöndag".

Pyssla ihop en rolig påskkorg!

Klicka på bilden för att hitta mallen!

Idén är hämtad från https://www.kidspot.com.au/search/?q=easter%20basket

Pyssla ihop en egen fastebössa!

Klicka på bilden så får du fram en mall för en fastebössa. Skriv ut den för lite tjockare papper. Fastebössan kan gärna dekoreras med ritningar eller genom att klistra små bilder. 

 

Popup-bilder

Popup-bilder är enkla och roliga att göra. Med ganska enkla medel får du snabbt ett fint resultat. Beroende på barnens ålder och färdigheter kan du göra dem mer eller mindre avancerade. Använd gärna fler material, t ex fjärdrar, glitter eller tyger. 

Påskbild i tre steg

En vacker tavla som öppnar upp påskens händelser bild för bild. 

Korset 

Detta färgstarka kors påminner om trons allvar men förkunnar också Jesu seger. Du kan förenkla för barnen genom att klippa/strimla upp silkespappret i rätt storlek. Klicka på bilden för att hitta mallen till detta kors.

 

 

Tipsrunda till fastetiden och påsk

Hur mycket kan barnen om fastetiden och påskens händelser? Gör en tipsrunda, det är en uppskattad tävling som låter barnen ha roligt samtidigt!

Baka passionskakor och avslöja påskens mysterium!

Recept