Kampanj: låt alla barn få veta att Lucia var ett helgon!

Lucia är mycket känd i Sverige - alla har vi väl någon gång varit med om ett riktigt fint och stämningsfullt luciatåg. Men hur många vet att hon var ett riktigt helgon? På KPN startar vi därför en kampanj som vi bjuder in alla kateketer att vara med på: låt alla barn få veta att Lucia var ett helgon!

Utländska besökare som kommer till Sverige blir ganska fascinerade över att ett katolskt helgon firas så mycket i vårt starkt sekulariserade land. Traditionen att fira henne i Sverige har en brokig, inte endast kristen bakgrund, men det är ändå anmärkningsvärt att hon exempelvis bär ett rött band, vilket ju är tecknet för helgonets martyrdöd. Luciafirandet som också blivit ett uppskattat inslag i våra församlingar, kan vara ett perfekt tillfälle till att sprida kunskapen om hennes liv. Lucia föddes cirka 283 i Syrakusa, i Sicilien. Vi vet inte så mycket om henne. En av de mest kända lucialegenderna berättar om hur Lucia nattetid brukade komma med mat till de fattiga - hon gjorde detta i hemlighet, då hennes man inte tyckte om att hon handlade så. Eftersom det var mörkt, och hennes händer var upptagna med matkorgarna, var hon tvungen att ha ljus på huvudet för att kunna se något och inte snubbla. Lucia dog martyrdöden under kejsare Diocletianus förföljelse, ca 304 e.Kr. Om du vill se Lucia, så ligger hon väl synlig i en glaskista i Sankta Lucia kyrka i Venedig. 

Är du helt säker på att alla barn i din grupp verkligen vet om att hon är ett helgon? Sprid kunskap om henne!

Skyddshelgon för

synskadade, sjuka barn, botfärdiga prostituerade, vävare med flera.

Attribut

Martyrpalm, ögon på en tallrik, svärd.

I denna lilla bok från Veritas förlag kan du läsa mer om Lucia.

Tips till katekesen

Låt barnen färglägga en bild av Lucia.

Barnbok

Boken I helgonens värld har ett kapitel om Lucia.

Boken är skriven av Anna Dunér och illustrerad av Andréa Räder.

Beställ boken här

Här är kapitlet om Lucia

Kreativ meditation om Lucia 

I denna meditativa berättelse om Lucia får barnen själva vara med och bära ut gåvor till de kristna som gömt sig i grottorna. Den passar bra för barn i åldrarna 3-10 år. Den finns med i 3e söndagen i advent, söndagens evangelium för barn.

Heliga Lucia, be för oss!

Ulrika Erlandsson

 

Ladda ned PDF