Edward Blom om Franciskusdagen: ”En särskild närhet till Gud vid mässor med många deltagare”
Även denna gång kommer Edward Blom att vara konferencier under Franciskusdagen som äger rum i Kungsträdgården den 1 oktober. Personligen har han kunnat erfara starka Gudsupplevelser just vid stora mässor med många deltagare. Även speciella omständigheter i familjen denna dag gör att det blir en särskild glädje för honom att medverka i år.
Edward Blom är gastronom, uppskattad programledare och känd för att vara öppen med sin katolska tillhörighet. När han fick förfrågan om att vara konferencier vid Franciskusdagen i år var han genast redo. En egen reflektion han gör kring varför intresset kring den helige Franciskus är så stort, trots att det är över 800 år sedan han levde, är att berättelsen om helgonets liv helt enkelt är fängslande.
- Franciskus levde så pass sent i historien att hans levnadsteckning är mer detaljerad än äldre helgons. Man kan sätta sig in i hans konflikt med fadern, omvändelsen, hans radikala fattigdom och extrema människokärlek.
Kanske upplever många att de har lätt att upprätta en personlig relation till just Franciskus, reflekterar Edward.
- Möjligen har Franciskus en särskild sorts gemenskap med Gud, som ger honom en speciell roll i förebedjandet för oss levande.
Men Edward framhäver också den speciella franciskanska spiritualiteten som finns hos alla franciskanbröder, klarissor och medlemmar i tredje orden. Deras spiritualitet är så stark att många som kommer i kontakt med franciskaner av olika slag också börjar älska Franciskus.
En vän och en egen resa till Assisi betydde mycket
Edward Blom hörde inte så mycket talas om Franciskus som barn. Istället var det Maria och apostlarna och andra bibliska gestalter som han minns. Även den helige Ignatius och de egna namnpatronerna inspirerade honom under uppväxten.
- Men Franciskus speciella krucifix hängde hemma och var den självklara platsen för bön, så via det påverkade han mig ändå.
Det var först i äldre tonåren, och än mer under universitetsåren, som Franciskus fick en mer direkt betydelse för Edward.
- En vän jag hade som bott mycket i klostret i Assisi delade med sig generöst av den franciskanska spiritualiteten, och jag besökte även Assisi. Jag uppskattade att det var en glädjerik kristendom, präglad av kärlek till medmänniskorna och försök till oberoende av allt materiellt.
Från UFO till en levd katolsk gemenskap
- Vilken betydelse tror du det kan ha för familjer och barn att få samlas med så många och få fira mässa med sin kardinal, under öppen himmel mitt i Stockholm?
- Det betyder jättemycket. I Sverige är det lätt att känna sig som ett UFO, som katolik – ja kanske till och med som kristen överhuvudtaget. Att då se att man inte är ensam är väldigt skönt. Personligen upplever jag även att vallfärder och samlingar av detta slag ofta ger speciella religiösa upplevelser. Vanligtvis brukar man ju tänka sig att man hör Guds röst bättre under meditation i stillhet eller i naturen, men personligen har jag erfarit mycket starka Gudsupplevelser just under speciella mässor med många deltagare.
- Fick du själv uppleva stora katolska samlingar och festligheter när du växte upp som barn?
- Som barn var nog den årliga påsknattens mässa i Eugenia de största evenemangen, men som ungdom blev det ett par SUK-evenemang i Vadstena, som kulminerade under Johannes Paulus II:s besök i Sverige 1989.
Hela familjen är med – även födelsedagsbarnet
Edward tillhör själv covid-riskgrupp och vågar inte besöka fulla kyrkolokaler inomhus så länge pandemin pågår.
- Så för mig är det största att få gå till kommunionen. Tidigare i mitt liv har jag fått kommunionen varje vecka, nu är jag begränsad till när jag får besök av en präst någon gång om året eller när det hålls en utomhusgudstjänst som här.
Men för Edward är det också givande att höra kardinalens predikan, fint att se alla fromma barn och ungdomar inom kyrkan, möta gamla vänner – och så roligt för hans tre barn med alla aktiviteter.
Just denna dag är speciell för familjen.
- Ja alla tre barnen kommer med och även min hustru Gunilla. Gunilla fyller år denna dag och jag är väldigt tacksam att hon tar sig tid för detta på sin födelsedag - fast hon inte själv är katolik eller troende.
Läs mer om årets Franciskusdag här
Foto: bilderna togs av Mannesays under Franciskusdagen 2019.
Text: Ulrika Erlandsson