Konfirmandundervisning med videoserien Sycamore

Kateketen Katarzyna Prymusiewicz har stor nytta av Sycamorefilmerna i konfirmandundervisningen.

Foto: Ulrika Erlandsson.

 

Katarzyna Prymusiewicz är konfirmandkateket i Heliga Familjens församling i Haninge. Förra året började hon använda sig av videoserien Sycamore i konfirmandundervisningen. Här berättar hon mer.

- Efter att vår kyrkoherde p. Lukasz Lewczuk OFMCap gjort mig uppmärksam på videofilmerna började jag använda dem med konfirmandgruppen.

- Innan varje undervisning ber jag konfirmanderna att de ska titta hemma själva på ett avsnitt av filmerna. Då får de titta i lugn och ro och kan själva reflektera lite. Vi har en grupp på 25 ungdomar och när vi sedan samlas delas de in i fyra smågrupper. Jag tycker det är viktigt att blanda flickor och pojkar.

- I smågrupperna får de samtala utifrån samtalsfrågorna, (frågorna som ingår i filmen och finns på svenska på KPNs hemsida). De diskuterar tillsammans i 10-15 minuter och sedan samlas vi till en gemensam dialog.

- Den metoden gör att alla blir involverade i katekesen, jag märker att de lär sig mycket och blir aktiva. Jag slipper risken att bara hålla långa monologer!

- Ungdomarna tycker mycket om filmerna eftersom de är uppbyggda på ett enkelt sätt och relaterar till det verkliga livet. Fader Stephen Wang använder en enkel terminologi som gör budskapet verkligen anpassad till alla människor! 

- Jag vill inte bara rekommendera dessa filmer, jag tycker nästan de skulle bli ett krav i framtiden om vi menar allvar med att låta ungdomarna få en tro som de kan bevara även in i det vuxna livet. Filmerna väcker deras känslor och engagerar dem. Vi måste bli öppna för nya sätt att undervisa. 

- Vi får inte glömma att många barn kommer till kyrkan på grund av föräldrarna, vi måste visa dem tron så att de verkligen själva också blir berörda av tron. Gud är kärleken, det måste de upptäcka!

Fader Stephen Wang, skapare av videoserien Sycamore, som presenterar tron för både vuxna och för konfirmander. 

Videoserien Sycamore består av 20 filmer på 20 minuter som presenterar kyrkans tro. Upptäck filmerna här.

Samtalsfrågor ingår i filmerna och finns att ladda ned på KPNs hemsida.

Ladda ned PDF