Påve Benedikt XVI - vem var han?

Frågor och svar om påve Benedikts liv.

Påve Benedikt XVI ©Foto Wikimedia Commons

Hur länge var Benedikt XVI påve?

Under åtta år, mellan den 19 april 2005 och den 11 februari 2013.

Varifrån kom Benedikt?

Benedikt föddes som Joseph Ratzinger den 16 april 1927, i staden Marktl i Bayern i södra Tyskland. Hans pappa var polis och mamman kock. Han hade två äldre syskon.

Staden Marktl i Bayern, södra Tyskland. © Marktl.de

Vad gjorde han innan han blev påve?

Joseph Ratzinger prästvigdes 1951 och blev sedan professor i teologi och skrev flera böcker. Efter en tid som ärkebiskop i stiftet München-Freising utsågs han 1981 till prefekt för Troskongregationen, som har till uppgift att vaka över och försvara katolsk tro och morallära.

Varför tog han sig namnet Benedikt?

Det gjorde han till minne av den helige Benedikt av Nursia, född 480 och utsedd till skyddshelgon för Europa. Benedikt av Nursia grundade benediktinorden, som ses som alla klosters urmoder. Namnet ger också en koppling till Benedikt XV, som var påve under första världskriget och bad för fred.

Hur många resor gjorde Benedikt som påve?

Benedikt besökte 24 länder på sex kontinenter – alltså alla kontinenter utom Antarktis.

Påve Benedikt. © Wikimedia Commons.

Hur många språk talade Benedikt?

Benedikt talade nio språk obehindrat: tyska, italienska, franska, engelska, spanska, portugisiska, latin, antik grekiska och biblisk hebreiska.

När och varför avgick han?

Den 11 februari 2013 berättade Benedikt att han skulle avgå som påve. Det var en stor överraskning, påvar brukar inte avgå (det har bara hänt en gång under medeltiden att en påve avgått). Han förklarade att han blivit för gammal och svag för att göra ett gott jobb som påve. Nu kallade han sig påve emeritus, ungefär som pensionerad påve.

Påve Franciskus och påve Benedikt kramas. © Wikimedia Commons.

Stämmer det att Benedikt älskade katter?

Ja, han hade två katter som husdjur när han tjänade som påve. En var en gatukatt som han hittat i Rom.

Kardinal Tarsicio Bertone, som blev Vatikanens utrikesminister 2006, berättade för spanska ABC 2005 om hur Benedikts kärlek till katter tog sig uttryck redan innan han blev påve.

– När han promenerade från kvarteret Borgo Pío till Vatikanen brukade han stanna till för att tala med katterna. Fråga mig inte på vilket språk, men katterna verkade förtjusta. När kardinalen närmade sig lyfte de sina huvuden och liksom hälsade på honom, sa Tarsicio Bertone.

Hoppsan - en katt vill sitta bredvid påven i hans bil! Foto: Wikimedia Commons. 

Vilka var hans sista ord?

Påve Benedikt XVI dog den 31 december 2022, i en ålder av 95 år. Hans sista ord var: ”Jesus, ich liebe dich”, (Jesus, jag älskar dig).

Vad säger biskop Anders Arborelius om påve Benedikt?

Varje gång jag fick möta honom slog det mig att jag sällan mött någon så ödmjuk person. Hans värme och stilla utstrålning gjorde honom respekterad bland katoliker.

Ulrika Erlandsson, KPN

Källor: Tidningen Dagen (Eva Janzon),  CNA

Skriv ut som PDF