”Döm inte!”, säger Nelli

Kateketisk profil Nelli Abdayem
Syrianska katoliker i Tensta 

Nelli är en sprudlande energibomb till kateket som inte verkar behöva fundera över varför hon undervisar barn och ungdomar. Det är så självklart för henne. ”Jag vill lära barn att Gud är god.”

Nelli vill vara till för barn och ungdomar som ofta möter ett annat budskap i samhället än det som kyrkan lär. Nelli är inte rädd för att möta den förvirring som orsakas av denna diskrepans. Hon har talangen att få barnen att prata och hon älskar deras raka och ibland svåra frågor. Nelli tar barn på allvar och vågar lämna dagens tema för brinnande frågor. För att få liv i sömniga ungdomar, kan Nelli provocera dem på ett medvetet sätt. En liten rörelse i ungdomars ögon berättar för Nelli att de har lyssnat. När elever vågar fråga: ”Är du på allvar?”, då är motivationen på topp. Ungdomarna har vaknat. Nelli undervisar på svenska. Det känns enklast eftersom arabiska språket har så många dialekter. Med föräldrar talar Nelli på arabiska.

Nelli är trygg i sin tro och försöker leva som hon lär.

-   Om man vill få barn att bete sig på ett visst sätt ska kateketen visa ett gott exempel. Barn gör inte som du lär dem utan gör som du själv gör. Därför är det viktigt att behandla barn och ungdomar med respekt.

-   Döm inte! säger Nelli med eftertryck. Gud finns i varje hjärta.

Katekesen måste utvecklas!

-   Ingen kateket är färdiglärd. Om någon tänker att man är det, då är något allvarligt fel.

Nelli uppmuntrar kateketer att våga prova på nya metoder. Man får misslyckas. Även det ger nya lärdomar. Det är också okej att säga ”Jag vet inte”. Det är inte viktigt att ha rätt i alla diskussioner. Man kan inte utvecklas om man alltid vill ha sista ordet.

-   Undervisningen ska utvecklas eftersom samhället gör det, men det betyder inte att man okritiskt börjar följa det.

Nelli känner med barn som är livliga

-   Jag skulle tycka att det vore tråkigt att hela tiden bara lyssna. Jag är bra på att pyssla, har alltid varit det, så sånt gör vi ofta. Barn får med sig något efter varje undervisningdag. Nelli använder mycket sång i undervisningen. Det är hon också bra på. Hon engagerar sig särskilt mycket i att förbereda barn och ungdomar till Lucia-firandet.

Bikten är porten till en närmare relation till Gud.

-   Efter bikten kan man ta emot Jesus till ett rent hjärta. Barn har många frågor om bikten. De kan t ex fråga om det är synd att inte gå till mässan under coronatider.

Jag avslutar intervjun genom att fråga om Nelli har ett favorithelgon.

-   Hmmm, inte på riktigt, men jag tycker om ärkeänglarna Mikael och Gabriel.

Jag har lyssnat Nelli och tror mig veta vem som kunde vara en bra följeslagare till henne, nämligen helige John Henry Newman. Han har mycket att säga just om kyrkans behov att utveckla sig utan att förlora källorna. Tack, Nelli för detta samtal via Zoom. En stor digikram!

 Text: Rauha Navarro Marttinen