Mor och son är kateketer tillsammans

I Vår frus församling i Täby har Catalina och hennes son Martin hand om konfirmandgruppen tillsammans. Catalina som är jurist kommer ursprungligen från en mycket from familj i Chile och för henne har det alltid varit självklart att kunna berätta om sin tro för andra. När hon själv hade små barn som var på väg in i kyrkans undervisning fick hon frågan om att bli kateket. Det passade hennes bra då och det har passat bra i 16 år. Catalina har ofta haft hjälp av en ung medhjälpare och för tre år sedan frågade hon sin son Martin, som pluggar psykologi vid Karolinska insitutet, om han skulle vilja hjälpa till.

Skulle ni kunna beskriva varandra? Hur är ni som kateketer?

Martin: Mamma är mer spirituell än jag. Hon är bra på att tala från hjärtat, berätta utifrån egna händelser. Hon känns genuint, inte bara läsning ur en bok - hon känns äkta. Jag gillar att lyssna på mamma när hon pratar! Hon är inspirerande. När vi tänker olika kan vi tala om det efteråt eller mitt i undervisningen. 

Catalina: Vi har olika gåvor och kompeteser, vi kan komplettera varandra! Vi kan ha olika åsikter men det är bra med ett öppet samtal inför barnen. Bra att uppmuntra kritiskt tänkande. Martin har fötterna på jorden. För honom är det viktigt med vetenskap. 

Vad är din drivkraft?

Marin - Man sprider evangeliet bäst genom hur man är. Jag känner att min största drivkraft är att jag kan få vara närvarande och bara hjälpa till.

Catalina: Använder Bibeln mer än KPN:s böcker. Gillar Jesu liknelser. Anpassar dem ofta till nutiden, tar vardagliga exempel. Vad menade Jesus? Paralleller i vår vardag? Jag vill att konfrmanderna ska förstå. Känner mig omtyckt, att jobba med Martin har gjort något med gruppen. Martin är en ungdom som stannat i kyrkan, han blir nära i ålder, en cool och rolig förebild. Visar att det är viktigt att plugga och att leva enligt Guds vilja. 

Hur är det att jobba tillsammans?

Martin: Kul att få tid tillsammans. När jag är med blir det lättare för de unga som då kan relatera mer till mig som också är ung. 

Catalina - Det är toppen. Martin är en förebild för de unga. Vi får betyda något för andra i församlingar. Bra om ännu fler killar engagerar sig!

TEXT: Jim Lagerlöf
BILD: Privat