Ett annorlunda sätt att nå föräldrarna


Foto: Privat
Text: Jim Lagerlöf

Pål Johannes Nes, kateket i Vår Frus församling i Ålesund i Norge. Han har tagit till ett annorlunda grepp i sin konfirmandundervisning. Som han gör kanske inte alla kan göra, men det är inspirerande och väcker en rad funderingar. Han har bjudit in konfirmandernas föräldrar att själva delta i konfirmandverksamheten, med gott resultat. 

Vem är du?

Jeg heter Pål Johannes Nes och driver apostolatet EWTN Norge tillsammans med min hustu och en stor grupp frivilliga. Jeg konverterade for elva år seden till den katolska kyrkan och har jobbat heltid med apologetik de sista tre åren.

Berätta om din roll som kateket?

Som kateket har jeg tre engagemang. Det första ärr vuxenkatekesen på EWTN Norge, det andra är i “familjekatekesen” varje dag under ca 30 minuter hemma. Detta riktas särskilt mot mina egna barn i åldrarna fem och sju år. Det tredje är som kateket med konfirmander i Vår Frus församling i Ålesund. Som det sistnämnda har jag varit aktiv i 6-7 år. Undervisningen för konfirmanter är två år i vår församling (precis som i Sverige). 

Hur arbetar du med föräldrna?

De siste åren har jag bjudit in föreldrarna till förstaårskonfirmanterna till attl delta i själva katekesen. Detta har varit väldig lyckat och det har gett väldigt fint resultat. Föräldrarna blir mer aktiva, och mitt inntryck är att de också blir mer aktiva i själva församlingen. Jeg gör inte något särskilt riktat till föräldrarna utom att bjuda i dem att vara med. De ställer frågor och deltar på sama sätt som ungdomarma. Ofta har de också behov av repetition eller fördjupning i sin egen tro.  

Varför är det viktigt att engagera föräldrarna?

Om föräldrarna inte går till kyrkan, varför ska då deras barn göra det? Tron byggs i familjen och det är otrolig viktigt att barnen och de vuxna går i kyrka tillsammans. Sekulariseringen i samhället går mycket ut på att spittra den traditionella familjen. Derför är det helt avgjörande att vi bygger starka trosband mellan barn och föräldrar. Det är också anledningen till att vi har familjekatekes hemma varje dag.