Spännande och lärorika år med katolska kyrkan!

För många i katolska kyrkan i Sverige var konsulenten Maj Rundström den första som gav Studieförbundet Bilda ett ansikte när Stockholms katolska stift blev medlem i Bilda 2010. När Maj nu snart går i pension kan hon se tillbaka på många intressanta år i samarbete med olika grupper i stiftet. Maj är tidigare baptistpastor och hade från början ett positivt förhållningssätt som öppnade dörrar in i de katolska församlingarna.

 Kan du ge exempel på de olika grupper och föreningar du arbetat med i stiftet sedan 2010?

  • Jag har haft förmånen att möta många under åren. Spontant tänker jag på SUK både nationellt och på alla lokalföreningar i Stockholms län, Spanska missionen, Caritas, Horizont, Mec (äktenskapsgrupp i Spanska missionen), olika församlingar både latinska och flera orientaliska grupper, prästutbildningar på Marielund och framförallt KPN.

Är det något projekt som du särskilt uppskattade?

  • Något som jag bär med mig är de olika kateketdagar som jag fått vara med på och den stora kateketiska kongressen 2013. Även utbildningarna för volontärer tillsammans med Caritas. Jag tänker på alla trevliga och engagerade människor jag mött i olika sammanhang. Ett tydligt uppdrag har varit att få berätta om folkbildningens historia, tanke och idé.

Du är själv inte katolik, hur var det för dig att arbeta så nära den katolska kyrkan?

  • Det har varit spännande och mycket lärorikt. Jag har uppskattat uppdraget och trivts riktigt bra och har blivit väl bemött i alla de olika sammanhang jag har varit i.

Som utomstående kan man ibland se saker lite tydligare, hur skulle du beskriva utvecklingen av stiftet från din horisont under dessa nästan tio år?

  • Det som stiftet har ett stort fokus på är ju trosundervisning för barn och ungdomar. Har upplevt att man mer och mer satsar på ledare för dessa grupper genom utbildningar och nya olika material som ska vara till stöd och hjälp. Man har börjat att samarbeta med Bilda. Lite trevande från början till att mer och mer räkna med Bilda.

 Och vad händer i Maj Rundströms liv nu?

  • Det som händer nu är att jag njuter av att ta dagen som den kommer. Har möjlighet att finnas till hands med mina fem barnbarn när det behövs, hämta vid förskolan, vara med vid simträning osv. Jag njuter i fulla drag. Jag är ofta ute i naturen, både på promenader eller på min mountainbike. Just nu sitter jag i vår sommarstuga i Öregrund. Sedan har jag fortfarande några uppdrag åt Bilda. Det fina är att jag kan välja hur mycket jag vill göra. Så med andra ord - jag har det mycket bra!

                                                                                                                                                                                                                  Ulrika Erlandsson