Franciskusdagen 2024

Datum: 5 oktober 2024

Plats: Kungsträdgården, Stockholm

Affischen som PDF

Inför Franciskusdagen 24

Franciskusdagen firas 5 oktober 2024

Franciskusdagen firas vartannat år i Kungsträdgården i Stockholm. Snart är det dags igen för denna fest som samlar både unga och gamla och inte minst våra fyrfota vänner!

Franciskus av Assisi var en italiensk munk som föddes i slutet av 1100-talet och grundade franciskanorden. Franciskus vördas som helgon. För att minnas den helige Franciskus stora kärlek till djur och natur är det en gammal katolsk tradition att på Franciskusdagen (egentligen den 4e oktober) välsigna djur. Läs mer om Franciskus här.

Dagen inleds med en helgonprocession i parken, sedan firar Kardinal Anders Arborelius mässan på stora scenen. Därefter blir det fest för hela familjen i parken. Franciskusdagen är en glädjens dag!

Lördag den 5 oktober 2024

Program

Ladda ned programmet

Kl 10.30 Procession. Vi går med Franciskusstatyn runt Kungsträdgården. Andakt inför den helige Franciskus. 

11.00    Den heliga mässan

Kardinal Anders Arborelius firar mässan och predikar, djuren välsignas i slutet av mässan. Barnkör från Heliga Trefaldighets katolska kyrka i Jakobsberg och barnteatergruppen Den helige Domenico Savio från S:t Assias syriansk katolska kyrka i Södertälje medverkar.

Efterprogram på scenen

12.10    Ulrika Erlandsson introducerar konferencier Edward Blom.

12.15    Piastowie – den polska folkdansgruppen.

Samtidigt i S:ta Eugenia kyrka: 12.30-14:00  Vad kan vi lära av den helige Franciskus idag? Samtal mellan kardinal Anders Arborelius och fader Michel Remery, författare till Navigera med Gud (tidigare Twittra med Gud)

12.40    Ugandiska kören från S:ta Eugenia katolska församling.

12.55    Dansgrupp från Familjegruppen Madonnans rosenkrans från S:t Assias syriansk katolska kyrka.

13.10    Credo Gospel

14.00     SLUT

Varmt välkommen!

Franciskusdagen arrangeras av Katolska pedagogiska nämnden/Stockholms katolska stift med stöd av Bonfatiuswerk och i samarbete med Studieförbundet Bilda för kyrka och samhälle.

 

Från firandet 2022:

Omkring 1000 personer slöt upp vid firandet av Franciskusdagen i Stockholm lördagen den 1 oktober 2022. Procession med den helige Franciskus staty föregick firandet av den heliga mässan med kardinal Arborelius, biskop Saad och stiftets präster och diakoner. Barnkören från S:ta Eugenia katolska församling sjöng och barnkören från S:t Lars kyrka i Uppsala medverkade med en dramatisering. Efter husdjursvälsignelsen vid mässans slut erbjöds ett program med sång och dans under ledning av konferencier Edward Blom. I parken erbjöds ponnyridning, fiskdamm med broder Jan från Skövde och ansiktsmålning. En marknad ramade in området med mat och dryck och utställare från ett stort antal kristna verksamheter. Vuxna kunde lyssna till ett seminarium av p Thomas Idergard SJ om hur man blir ett helgon.

Francikusdagen 2022