Lär känna Jesus! Han älskar barn!

Lär känna Jesus! Han älskar barn!

Att göra tron levande i familjen 

I katolska kyrkan kallas familjen för en ”huskyrka”. Att tala om tron hemma är något som fördjupar glädjen i hela familjen. Du som förälder är barnets första och viktigaste kateket. Om du ber själv kan du lära ditt barn att be. Om du delar din tro i din familj märker du om ditt barn också vill veta mer. Här ger vi tips på sådant som kan vara en inspiration i för familjen hemma!

En Bibel för barn

En av de viktigaste prylar du behöver i din huskyrka är ju en Bibel för barn. Det finns många olika varianter, den här till vänster är KPN:s egen, den heter Bibel för små och stora och kan beställas här.

När du läser för ditt barn ur Bibeln (kanske som godnattsaga) får ni chans att utforska tron tillsammans, barnet får också en egen relation till de viktiga berättelser som vår kultur och vår kristna tro vilar på. 

Såklart kan barnet läsa själv, men att läsa tillsammans ger något extra. Då kan ni också prata om vad texterna vill säga till oss här och nu. 

En rosenkrans

Rosenkransen är verkligen en bön att be tillsammans i familjen. Särskilt om man också har bilder att titta på som hör till respektive mysterium. 

Häftet med rosenkransböner beställer du här

Rosenkransbönerna för yngre barn och lite äldre barn (två varianter) kan du hitta i Kateketens verktygslåda, sök på "Maria".

DEN GODE HERDEN

DEN GODE HERDEN

Bilder att färglägga

Både vuxna och barn tycker om att färglägga bilder. Välj bilder som har motiv från Bibeln, från våra helgon eller något annat inspirerande!

Lek tillsammans

Hemma är det lätt hänt att det blir mycket stillasittande framför skärmar av olika slag. Våga ändra era rutiner, testa att göra en lek ihop! På KPNs hemsida finns förslag på lekar som passar för alla åldrar.

KATEKETENS VERKTYGSLÅDOR

I verktygslådan Kyrkoåret finner man mest material om fastetiden och påsken för barn och ungdomar (8-15 år). Klicka på bilderna så får du fram pdf-filerna till verktygslådorna gratis!

 

Söndagens evangelium för barn

Läs söndagens evangelium tillsammans med ditt barn. Här hittar ni frågor att samtala kring, bilder att färglägga och andra aktiviteter knutna till evangeliet.

Här finns en kort video med evangelietexten som handlar om Lärjungarna på väg till Emmaus

Böneloppa

Att lära barn att be är en av de största gåvor vi kan ge dem. Vik tillsammans en pappersloppa som gömmer bönförslag. Här får du ett färdigt förslag men också mallen för att skapa en helt egen "böneloppa". 

Här hittar du loppan som pdf.

Vad kan du om Bibeln? Testa våra onlinekorsord för både stora och små!

https://kpn.se/resurser/korsord

 

Vill du tillämpa den katolska socialläran i praktiken? Så här kan du göra hemma! För alla åldrar.

Denna affisch som pdf

 

Vill du tillämpa den katolska socialläran i praktiken? Så här kan du göra i församlingen! För ungdomar och vuxna.

Denna affisch som pdf

Önskar du förslag på bordsbön eller aftonbön? Här får du tipsen! En gratis minifolder

BÖN I FAMILJEN - HUSKYRKAN

Beställ

Låt Amy visa dig rörelserna i mässan!
Diakon Björn och hunden Roffi gör Bibelfilmer för alla barn

Diakon Björn och hunden Roffi gör Bibelfilmer för alla barn

Jungfru Marias blomma
Profeten Jona och den stora fisken
Änkan och domaren
Den förlorade sonen
Den barmhärtige samariern

Pyssel, korsord och roliga aktiviteter

Tycker ni om att pyssla tillsammans? På KPNs hemsida finns förslag på pyssel. Här finns också fina korsord och andra aktiviteter som är roliga att göra tillsammans och som samtidigt ger mer kunskaper om tron.

Pappersrullsfigurer

Spara alla toaruller! Det är nu det kan komma till god användning. Med hjälp av de mallar som finns på KPNs hemsida kan ni skapa många fina pappersrullsfigurer. Först kanske ni vill göra Jesus och Maria, men sedan finns både änglar och helgon, och många fler personligheter ur Bibeln.

Videos

Surfa runt på KPNs videoblogg. Här finns många videofilmer som familjen kan ha glädje av. Vi föreslår:

Bibelfilmer för barn

Dessa fyra tecknade filmer om den unge kung David, om Samuel som kallas, om skapelsen och om Sackaios är perfekta för åldrarna 5-10 år. De är korta, ca 4-5 minuter. Titta tillsammans!

 

Katolskt för nybörjare

Katolskt för nybörjare är en serie korta videos (ca 3 minuter) som förklarar den katolska tron på ett humoristiskt sätt. Det är tecknade serier som passar för både vuxna och barn. Rekommenderas!

Sjung med barnen

Här finns nyinspelade sånger hämtade både ur den katolska psalmboken Cecilia och från andra källor. Bli inspirerad och sjung tillsammans!

Izabella möter kardinalen

Sexåriga Izabella möter kardinal Anders Arborelius. Det blir ett samtal om favoriträtter, om Gud, om kardinalens skägg och mycket annat.

 

Läsa gratis

Kolla under Resurser, ”Ladda ned gratis”, här finns bland annat det populära häftet 25 frågor och svar om katolsk tro (för ungdomar och vuxna)

 

Online med helgonen

Mer info om boken får du här!

Nyfiken på helgon? Här lär du känna 100 helgon från hela världen och från alla tider. Passar för ungdomar och vuxna.

Pysselhäften

Kul med Jesus, Maria och helgon – ett aktivitetshäfte för de allra yngsta, om Jesus, Maria, helgonen och mässan. För barn 3- 9 år.

Mer info får du här!

 

Här hittar du QUIZ!

Några av dem är för mindre barn, andra för ungdomar och vuxna.

Guds allra första vänner – ett aktivitetshäfte för barn i åldrarna 5-10 år, med tema Gamla testamentet. 

Se mer här!

 

Anna och Marie går i mässan

Läs mer och beställ!

I denna bok berättar föräldrar från hela norden om hur de lever sin tro i hemmet. Hur ska man göra för att be med sina barn? Hur kan man utveckla kristna traditioner i familjen? Här ges konkreta tips.

Läs mer och beställ

 Barn ber

Boken hjälper föräldrar att be med sina barn. I bönen blir Gud verklig.

Beställ här!

Dax att tvätta händerna? En god idé är att be en bön samtidigt, exempelvis Fader vår:

Fader vår, som är i himmelen.
Helgat varde ditt namn.
Tillkomme ditt rike.
Ske din vilja, såsom i himmelen,
så ock på jorden.
Vårt dagliga bröd giv oss idag.
Och förlåt oss våra skulder,
såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro.
Och inled oss icke i frestelse,
utan fräls oss ifrån ondo.

 

Ett litet julpyssel

Ute på fälten låg några herdar och pasade på sina får. Det var kallt så de hade tänt en eld för att få värme. Det var viktigt att de passade på sina får, annars kunde de vilda djuren komma och ta dem. Pysslet är från vår pysselbok KUL TILL JUL, som du kan beställa här.

Vi går korsvägen

Gå vid Jesus sida under hans väg genom lidandet.

Enkla texter för de 14 stationerna av Jim Lagerlöf
och bilder av Charlotte Herczfeld
att läsa och be tillsammans i familjen eller i församlingen.

Klicka här

Påskglädje

Påskglädje lockar barn (5-10 år) att lära sig om påskens händelser på ett spännande sätt. Läs berättelserna, hitta vägen genom labyrinter och lös kluriga uppgifter. En fin påskförberedelse, särskilt med hjälp av en vuxen. 32 sidor. 

Se filmen om den första julen. Kaj Engelhart läser i Lukasevangeliet om när Josef och Maria och Jesusbaret firade jul första gången och p Thomas Idergard berättar lite om omständigheterna omkring. 

Påskkalender

Alla känner till adventskalendrar, men för första gången ger nu KPN ut även en påskkalender. Steg för steg, i åtta luckor, återberättas de dramatiska händelserna som leder fram till Jesus sista påsk i Jerusalem. Bakom luckorna finns både texter och bilder som återger intåget i Jerusalem, månglarna i templet, fottvagningen, den sista måltiden, Jesus ångest i Getsemane, döden på korset och slutligen uppståndelsen. Med Påskkalendern kan barnen bättre förstå påskens stora skeende. Illustratör är Michal Hudak.

Kort presentationsvideo:Klicka här 

 

 

Familjens fastekalender

Från öken till påskträdgård

Skapa en vacker påskträdgård hemma!